Hlavní strana      Vepřové maso

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 28.11.2013

Aktualizováno :
21.06.2017

Ajina kuchařka
© 2001
  

NAVRCHOLU.cz

Bylinkový špíz

500 g vepřové panenky (kotlety, krkovice, plec)
hrst míchaných čerstvých bylinek
(bazalka, libeček, saturejka, dobromysl, tymián)
2 stroužky česneku
3 lžíce oleje (olivový)
pár kapek citrónové šťávy
sůl, pepř
3 cibule
1 paprika

Z olivového oleje, česneku, bylinek - použijeme co najdeme na zahrádce a citrónové šťávy vytvoříme marinádu (pastu), nejlepší je vše najednou roztlouct a utřít ve hmoždíři. Maso nakrájíme na plátky, trošku naklepeme. Plátky masa osolíme a trošku opepříme, potřeme marinádou, nakrájíme na kousky a dáme do misky odležet. Potom kousky masa napichujeme na špejle nebo jehly a prokládáme je kousky cibule. Pekáč se špízy vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 - 40 minut - podle druhu masa - dozlatova. Příležitostně potíráme zbylou marinádou. Ke konci pečení přidáme nakrájenou cibuli a papriku. Trošku podlijeme a pečeme až zelenina změkne.
Můžeme taky dělat na pánvi. Špízy smažíme na pánvi ze všech stran, potom přidáme cibuli s paprikou, trošku podlijeme a chvilku dusíme.

Příloha: vařené brambory nebo šťouchané brambory s dozlatova opečenou cibulkou.