Hlavní strana |
|
Koření a bylinky
Koření je nedílnou součástí jídla.
Z vlastní zkušenosti vím, že koření z přírody nebo zahrádky má úplně jinou, výraznější chuť, než to koupené. Bazalka praváJako koření slouží čerstvá i sušená nať.
Použití: Pokrmy z rajčat, zeleninové a bramborové polévky, kořenění salátů a pokrmů ze syrové zeleniny,hub,
sekaných mas, fazolí, při přípravě zvěřiny a ryb, a to především při grilování. Dobromysl (oregáno)Do jídel se používá sušená,čerstvá dobromysl se používá málo. Použití: Do jídel z fazolí, ryb a rajčat. Velmi chutná je ve skopovém a telecím mase. Hodí se do sekané, karbenátků nebo k masu dušenému na zelenině. Patří na pizzu i do rizota. Je možné ji použít všude tam, kde je vhodná majoránka. Dobromysl je léčivá. Pomáhá při kašli, má protizánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování žluči. Působí proti průjmům a podporuje chuť k jídlu. SaturejkaDo jídel se používá čerstvá i sušená. Má příjemnou vůni a ostrou chuť. Použití: Přidáváme ji do tučnějších jídel, do všech luštěninových jídel, do kapusty, velmi dobrá je v klobásách. Čerstvou saturejku použijeme do bramborové polévky, fazolového, bramborového či okurkového salátu. Sušenou přidáváme do rajské omáčky a jiných jídel s rajčaty, do jídel z krup a do jídel z hub. Saturejka působí proti nadýmání a zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a zažívání. Má protizánětlivé účinky, působí mírně močopudně a proti průjmově. YzopJako kořenění se používají čerstvé i sušené lístky.
Použití: Vhodně dochucuje zvěřinu, skopové maso, polévky zeleninové,
hrachové a bramborové, nádivky do drůbeže.
|
|