Hlavní strana      Drůbež

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 03.02.2016

Aktualizováno :
03.02.2016

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]   

NAVRCHOLU.cz

Pečená husa

1 husa
sůl
kmín
3 jablka ( nemusí být )
špejle

Z husy oškubeme přebytečné brka, případné jemné peří opálíme zapalovačem. Z husy vyndáme droby, okrájíme přebytečný tuk, odstraníme křídla před prvním záhybem, to vše použijeme na polévku. Husu opláchneme a papírovou utěrkou osušíme, uvnitř i na povrchu ji osolíme a pokmínujeme a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Asi tři hodiny před pečením ji vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě.
Do dutiny břišní vložíme omytá neoloupaná jablka. Do pekáče si připravíme špejle, napříč dáme 3 - 4. Pak dáme husu do pekáče prsy dolů, podlijeme vodou, přikryjeme druhým pekáčem a takto pečeme 1-2 hodiny. Během pečení husu otočíme a vidličkou propíchneme kůži pod křídly, u stehen a na prsou, aby se vypeklo sádlo. Poté co husa změkne, vrchní pekáč sejmeme a pečeme ji zase prsíčky dolů. Dopékáme ji s prsy nahoru aby kůrčička byla křupavá. Vypečené čisté sádlo bez vody vybíráme naběračkou. Pak husu znovu podlijeme a pečeme dál.
Z upečené husy vyjmeme jablka a naporcujeme ji.
Jablka vkládáme do husy pro aromatickou vůni slupek, která působí na chuť husího masa.

Příloha: houskové a bramborové knedlíky, dušené bílé nebo červené zelí.